Falköga Företagsrådgivning – Minimera skatten och planera ditt löneuttag för 2018 med hjälp av 3:12 Modellen!

”Fatta inte slentrianmässiga beslut utifrån slentrianmässig rådgivning”

Använd gärna 3:12 Modellen som hjälp i ert 3:12 beslut, du kan ladda ner 3:12 Modellen HÄR.

Nedan följer några viktiga råd:

312 Modellen är uppdaterad för 2018 nu!!Carl-Magnus Falk nämner några saker värt att tänka på såsom att lön upp till 504 tkr är pensionsgrundande, medan SGI är ca 450 tkr. Det nya amorteringskravet innebär också att det är mer värt att ta lön istället för utdelning ifall man planerar att t ex köpa ett hus och behöver låna pengar till det. Alla som lånar mer än 4,5 gånger sin årliga bruttoinkomst ska amortera ytterligare 1 % på hela bolånet per år utöver gällande amorteringskrav. Falköga har även tagit fram en Excelmodell, ”pensionsmodellen”, vars syfte är att försöka förklara vad x lön ger i pension på marginalen. Den går att ladda ner på Excelmodeller.se

Samtidigt som det i många fall är fördelaktigt att ta ut en relativt hög lön i sitt bolag behöver det inte vara er optimala 3:12 strategi. Med ett stort sparat utdelningsutrymme (20% skatt) kan det även vara lönsamt att ta ut en relativt låg lön, även om det innebär att man inte uppfyller lönekravet.

”Tänk inte bara på brytpunkten för statlig skatt! Fatta inte slentrianmässiga beslut utifrån slentrianmässig rådgivning”

”Glad att förslaget föll”

Carl-Magnus berättar också om hur glad han är att förslaget till försämring av 3:12 regler föll. ”Jag var hett engagerad emot det och uppskattar verkligen att Företagande.se engagerade sig genom att satsa på 3:12 Modellen på er hemsida! Alla krafter som hjälper till att underlätta för Sveriges småföretagare är betydelsefulla.”

Finansminister Magdalena Andersson gjorde i somras det häpnadsväckande uttalandet att deras förslag skulle gynna mindre företag. Men sanningen är den omvända. Ju större företag desto större andel av lönesumman skulle kunna tas ut som den skattemässigt mer gynnsamma utdelningen till 20%. I ljuset av att bara var tionde nystartat företag överlever, som Företagande.se nyss rapporterat om, blir det än tydligare att de ekonomiska villkoren och reglerna måste förbättras för Sveriges småföretagare.

En framgång – men frågan är inte överspelad, förenklingar behövs

”Incitamenten för att starta företag är i dagsläget oförändrade”, betonar Carl-Magnus Falk nöjt, ”men det finns uppenbarligen mer kvar att göra för att underlätta för våra så viktiga entreprenörer. För mig är inte frågan angående 3:12 reglerna avklarad. Förenklingar av regelverket är nödvändiga. Jag förespråkar en enkel regel – delägare får utdelningsutrymme (20% skatt) till 50% av sin egen lön plus 20% av företagets totala lönesumma. Ingen huvudregel och inget lönekrav. Och mindre kostnader för våra entreprenörer vad gäller tid, energi samt onödig konsultation.”